środa, 12 kwietnia 2017

TŁUSZCZE



Kolejny ważny składnik w diecie nie tylko kobiet ciężarnych to tłuszcze - a uściślając kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6.
Nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć wszystkich niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych potrzebnych do metabolizmu. Należą do nich właśnie kwas linolowy (LA) z grupy Omega-6 oraz alfa- linolenowy (ALA) z grupy Omega-3.
Ponieważ są to bardzo istotne elementy naszej diety musimy dostarczyć je wraz z pożywieniem, zwracając uwagę na odpowiednią ich proporcję. Powinna ona wynosić n-6 d n-3= 4:5.

Dlaczego zatem są one takie ważne?
-biorą udział w rozwoju układu nerwowego u płodu
-odpowiadają za rozwój zmysłu wzroku u płodu
-wpływają na pracę układu sercowo-naczyniowego,
-regulują stężenie cholesterolu we krwi, obniżając poziom cholesterolu
-odpowiadają za regulowanie pracy układu odpornościowego

Kwasy Omega-3 znajdziemy w:
-tłustych rybach morskich
-owocach morskich (skorupiakach)
-algach
-orzechach włoskich
-siemieniu lnianym, oleju lnianym (tłoczonym na zimno)
-oleju rzepakowym
-oleju lnianym

Omega-6:
-migdały
-oleje: sojowy, kukurydziany, słonecznikowy,
-oliwa z oliwek
-nasiona dyni

Unikajmy tłuszczów zwierzęcych, które zawierają bardzo duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, odpowiadających za zwiększenie poziomu cholesterolu we krwi, który jest przyczyną występowania miażdżycy. Znajdują się one w tłustym mięśnie, tłustych wędlinach.
Zwróćmy również uwagę na izomery trans kwasów tłuszczowych, powstające pod wpływem utwardzania tłuszczów. Występują one margarynach twardych, daniach gotowych typu fast food, chipsach, zupach w proszku, słodyczach.
Również przyczyniają się do wzrostu stężenia złego cholesterolu (LDL) i obniżenie stężenia dobrego cholesterolu (HDL).



Piśmiennictwo:
"Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka."  E. Materac, Z. Marczyński, K.H. Bodek
"Żywienie kobiet w okresie ciąży" A. Wendołowicz, E. Stefańska, L.Ostrowska












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz