poniedziałek, 20 marca 2017
PRODUKTY ZAKAZANE W CIĄŻY
Wszystko zaczęło się od ananasa.
"W ciąży nie można jeść ananasa"- takie słowa usłyszałam od znajomej, kiedy słuszny kawałek owocu powędrował do moich ust.
Do tej pory nie słyszałam o takim zakazie, więc postanowiłam to sprawdzić. Gdy na dostępnych portalach, czy blogach znalazłam informacje, sprzeczne ze sobą, zakazy nie uzasadnione powodami, postanowiłam zmierzyć się z dwoma mitami na temat żywienia kobiet ciężarnych oraz zebrać w całość zakazy, wyjaśniając ich powody.
PRODUKTY DOZWOLONE DO SPOŻYCIA:
ANANAS
Posiada bromelinę - enzym którego zadaniem jest obrona owocu przed larwami owadów.
Jest substancją stosowaną w medycynie do zwalczania stanów zapalnych, bólu, przyspiesza gojenie ran. Preparaty zawierające bromelinę nie są zalecane w ciąży.
Aby narazić się na szkodliwe działanie tej substancji kobieta w ciąży powinna zjeść jednorazowo ponad 7 owoców ananasa.
SERY PLEŚNIOWE
Są bezpieczne, pod warunkiem, że zostaną przygotowane z mleka pasteryzowanego.
Produkty wytworzone z surowego, niepasteryzowanego mleka mogą zawierać bakterię Listrię monocytogenes, która jest niebezpieczna dla płodu- ale o tym trochę późnej.
Tą tradycyjną metodą produkowane są sery we Francji: brie, camembert czy twarde sery pleśniowe przerośnięte niebieską pleśnią.
Na polskich półkach sklepowych odnajdziemy sery polskiego producenta, które są w 100% bezpieczne, ponieważ są one wytwarzane z mleka poddanego pasteryzacji, a każda partia poddawana jest kontroli na obecność Listerii monocytogenes.
Jeżeli już zdecydujemy się na tego rodzaju ser, sięgając po niego w sklepie koniecznie czytajmy etykiety i wybierajmy tylko bezpieczne źródło jego pochodzenia.
KOFEINA
Zalecane jest zmniejszenie jej spożycia. Przechodzi ona przez łożysko i trafia do komórek płodu, zaburzając jego wzrastanie .
Rekomendowane jest spożycie dzienne na poziomie 200 mg.
Pamiętajmy, o tym, że kofeina oprócz kawy występuje również w herbacie.
PRODUKTY ZAKAZANE:
WĄTRÓBKA
Jest bogata w witaminę A, która spełnia ważną funkcję w organizmie, która niezbędna między innymi w procesie widzenia. Reguluje procesy tworzenia nowych komórek w organizmie człowieka, konieczna do uzyskania odpowiedniego wzrostu.
Pomimo tego, zakazane jest spożywanie wątróbki w czasie ciąży. Wynika to właśnie z ilości witaminy A w niej zawartej. Wykazuje ona działanie teratogenne, ponieważ po spożyciu nadmiar gromadzony jest w wątrobie i nie jest wydalany, co powoduje wysokie jej stężenie i co za tym idzie toksyczność.
Brytyjskie badania wykazały, że nadmierne spożycie tej witaminy przez kobiety ciężarne (ponad 3300 mikrogramów/dzień) miało wpływ na wystąpienie wad wrodzonych u noworodków.
SUROWE MIĘSO:
Może zawierać pasożyty pierwotniaka Toxoplasma gondii, wywołującego toksoplazmozę.
Poprzez łożysko zakażenie trafia do dziecka.
W I trymestrze może doprowadzić do poronienia lub obumarcia płodu natomiast w trymestrach II i III może doprowadzić do zaburzenia widzenia, małogłowia, zwapnienia srodmozgowego.
Często dzieci rodzą się pozornie zdrowe, a skutki przebytej toksoplazmowy mogą ujawnić się dopiero po kilku lub kilkunastu latach.
Surowe mięso nie jest jedynym źródłem zakażenia, ale również nie umyte, nie zabezpieczone przed owadami żywność ( warzywa, owoce) oraz odchody kota.
NIEPASTERYZOWANE MLEKO:
Listerioza, ,wywołana przez pałeczkę Listeria monocytogenes mogąca znajdować się w niepasteryzowanym mleku - pomimo iż przebieg choroby u ciężarnej jest najczęściej łagodny, wiąże się z bardzo wysokim ryzykiem dla płodu. Przechodzi drogą przez łożysko. Może być przyczyną poronienia, wewnątrzmacicznego obumarcia płodu, porodu przedwczesnego ( co wiąże się z niską masą urodzeniową oraz urodzenia dziecka z listeriozą wrodzoną (obarczoną wysoką, bo sięgającą 50% śmiertelnością).
IZOMERY TRANS NIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH
Mogą prowadzić do niedoboru kwasów omega-3, ponieważ izomery trans podobnie jak kwasy omega-6 rywalizują o te same enzymy biorące udział w dalszym metabolizmie.
Znajdują się w margarynach twardych, żywności typu fast food, produktach takich jak: chipsy, frytki, ciasteczka, drożdżówki. Niestety, uwodorniony kwas tłuszczowy jest bardzo często używany przy produkcji żywności, ponieważ jest tańszy niż szlachetne tłuszcze i posiada bardzo długi okres przydatności do spożycia.
Piśmiennictwo:
"Dietetyka, żywienie zdrowego i chorego człowieka" H. Ciborowska, A. Rudnicka
"Żywienie kobiet w okresie ciąży" A. Wendołowicz, E. Stefańska, L. Ostrowska
"Parazytologia i akaroentymologia medyczna" A. Deryło
"Toksoplazma wrodzona -rozpoznanie i leczenie" A. Niezgoda, A. Dobrzańska
"Zakażenia podczas ciąży" P. Sieroszewski, Ł. Bober, W. Kłosiński
"Żywienie kobiet w ciąży" D. Węgierek, A. Cichocka,
"Żywienie wpływ na zdrowie człowieka" S. Langley- Evans,
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz