czwartek, 30 marca 2017
BIAŁKO- najważniejszy budulec.
Dlaczego jest takie ważne ?
Ponieważ jest podstawowym budulcem tkanek i narządów rozwijającego się dziecka jak i również macicy czy gruczołów sutkowych u matki.
Stąd też szczególną uwagę zwrócić musimy na dziennie zapewnienie sobie odpowiedniej ilości produktów bogatych w białko.
Ważne jest dostarczenie białka pochodzenia zwierzęcego, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, i to one powinny stanowić główne źródło tego składnika.
Według zaleceń normy na białko dla kobiet ciężarnych wynosi 0,98g/kg/m.c./d
Po jakie produkty więc sięgać?
- drób, królik, chuda wołowina i cielęcina
- ryby morskie (o tym w osobnym poście)
- chude wędliny typu szynka, polędwica
- jajka 2-3 sztuki w tygodniu
- suche nasiona roślin strączkowych
Unikajmy mięsa tłustego, które zawiera nasycone kwasy tłuszczowe.
Spożywajmy produkty mięsne razem z warzywami bogatymi w witaminę C, która poprawia wchłanianie żelaza.
Doskonałym źródłem tej witaminy są:
papryka czerwona (144,0mg/100g),
brukselka (94,0mg/100g),
papryka zielona (91,0mg/100g),
brokuł (83,0mg/100g),
szpinak (67,0mg/100g)
Piśmiennictwo:
"Żywienie kobiet w ciąży" D. Szostak-Węgierek, A. Cichocka
Normy Żywienia, M. Jarosz
Zalecenia IŻŻ
"Żywienie zdrowego i chorego człowieka" H. Ciborowska, A. Rudnicka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz