czwartek, 30 marca 2017

BIAŁKO- najważniejszy budulec.



Dlaczego jest takie ważne ?

Ponieważ jest  podstawowym budulcem tkanek i narządów rozwijającego się dziecka jak i również macicy czy gruczołów sutkowych u matki.
Stąd też szczególną uwagę zwrócić musimy na dziennie zapewnienie sobie odpowiedniej ilości produktów bogatych w białko.
Ważne jest dostarczenie białka pochodzenia zwierzęcego, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy,  i to one powinny stanowić główne źródło tego składnika.
Według zaleceń normy na białko dla kobiet ciężarnych wynosi 0,98g/kg/m.c./d

Po jakie produkty więc sięgać?
- drób, królik, chuda wołowina i cielęcina
- ryby morskie (o tym w osobnym poście)
- chude wędliny typu szynka, polędwica
- jajka 2-3 sztuki w tygodniu
- suche nasiona roślin strączkowych

Unikajmy mięsa tłustego, które zawiera nasycone kwasy tłuszczowe.
Spożywajmy produkty mięsne razem z warzywami bogatymi w witaminę C, która poprawia wchłanianie żelaza.

Doskonałym źródłem tej witaminy są:
papryka czerwona (144,0mg/100g),
brukselka (94,0mg/100g),
papryka zielona (91,0mg/100g),
brokuł (83,0mg/100g),
szpinak (67,0mg/100g)











Piśmiennictwo:
"Żywienie kobiet w ciąży" D. Szostak-Węgierek,  A. Cichocka
Normy Żywienia, M. Jarosz
Zalecenia IŻŻ
"Żywienie zdrowego i chorego człowieka" H. Ciborowska, A. Rudnicka




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz