Ile powinnam przytyć w ciąży?
Ile przyszłych mam, tyle pytań, bo przecież dla każdej z nas jest to z różnych aspektów ważne.
Część z nas będzie obawiała się zbytniego przyrostu masy ciała (czy tylko część? ;-) ) i powrotu do formy z przed ciąży, część jednak będzie się zastanawiała, jak nasze odżywianie będzie wpływało na rozwój dzidziusia oraz na jego stan zdrowia po urodzeniu.
Poniżej przedstawiam ważne informacje, które każdej przyszłej mamie pomogą odpowiedzieć na zadane powyżej pytanie.
1.Zalecenia dotyczące przyrostu masy ciała u kobiet w przebiegu ciąży w zależności od wyjściowego indeksu masy ciała, według Institute of Medicine Food and Nutrition Board.
WSKAŹNIK MASY CIAŁA BMI (kg/m²) | ZALECANE GRANICE PRZYROSTU MASY CIAŁA |
<18,5 | 12,5-18 kg |
18,5-24,9 | 11,5-16 kg |
25,0-29,9 | 7,0-11,5 kg |
≥30,0 | 5-9 kg |
2.Co zatem składa się na ten przyrost masy ciała w ciąży?
ok. 3,5 kg - masa ciała dziecka
ok. 1 - 1,5 kg - macica
ok. 1 - 2 kg - piersi
ok. 1 - 1,5 kg - płyn owodniowy
ok. 0,5 - 1 kg - łożysko
ok. 1,5 - 2 kg - krew i dodatkowe płyny
ok. 2 - 4 kg - dodatkowa tkanka tłuszczowa
Dobrze zbilansowana dieta, "jedzenie dla dwojga a nie za dwoje" gwarantuje prawidłowy przyrost masy ciała mamy i prawidłowy rozwój malucha.
Należy zwrócić uwagę, iż nadmierne zwiększenie się masy ciała podczas ciąży, niesie niekorzystne skutki zarówno dla matki jak i dla dziecka. Zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy ciążowej, stanu przedrzucawkowego, przedwczesnego porodu, konieczności wykonania cięcia cesarskiego, krwotoku po porodzie, infekcji dróg rodnych, infekcji rany poporodowej, a także urodzenia zbyt dużego noworodka.
Równie niebezpieczne jest niedożywienie, stanowi zagrożenie dla zdrowia dziecka nie tylko w okresie okołoporodowym, ale także w późniejszym jego życiu - również w wieku dorosłym. Według badań osoby urodzone z małą masą ciała są podatne na zachorowania na cukrzycę typu 2, nadciśnienie tętnicze, hiperlipidemię, udar mózgu chorobę niedokrwienną serca a także zawał - w porównaniu z osobami z prawidłową masą ciała.
Jak zatem uniknąć tego ryzyka?
W pierwszym trymestrze zaleca się przyrost masy ciała od 0,5 do 2 kg, w kolejnych trymestrach II i III, przyrost masy ciał jest nieco szybszy, ale nie powinien on przekraczać 0,5 kg na tydzień.
Według aktualnie obowiązujących polskich norm żywienia wartość energetyczna racji pokarmowej powinna w II trymestrze ciąży być zwiększona o 360 kcal/dobę , natomiast w III trymestrze o 475 kcal/dobę.
Piśmiennictwo:
"Żywienie kobiet w okresie ciąży" A. Wendołowicz, E. Sefańska, L. Ostrowska
"Żywienie kobiet w ciąży" D. Szostak- Węgierek, A. Cichocka, pod redakcją M. Jarosza, J. Dzieniszewskiego
"Normy żywienia IŻŻ", Warszwa
"1000 pierwszych dni dla zdrowia"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz