Bardzo dużo o kwasie foliowym mówi się w kontekście ciąży, ponieważ jest on jedną z najważniejszych dla prawidłowego rozwoju płodu witamin. Niedobór kwasu foliowego w okresie poprzedzającym ciążę i w pierwszych jej tygodniach sprzyja powstawaniu wad wrodzonych układu nerwowego u płodu.
Folacyna bierze udział w procesach krwiotwórczych, a jej niedobór powoduje niedokrwistość megaloblastyczną.
Odpowiednie jej spożycie w trakcie ciąży może zabezpieczyć przed porodem przedwczesnym i wystąpieniem małej masy urodzeniowej u noworodka.
Najlepsze efekty wysycenia organizmu kwasem foliowym jest wieloletnie spożywanie warzyw, bogatych w ten związek, może ułatwić uniknięcie niedoborów w okresie ciąży, szczególnie kiedy bywa ona zaskoczeniem.
Zapotrzebowanie dla kobiet w ciąży wynosi 4 mg.
Produktami bogatymi w kwas foliowy są:
-warzywa liściaste: sałata, szpinak, jarmuż,
-brokuły
-nasiona roślin strączkowych
-produkty zbożowe z pełnego przemiału
Należy jednak pamiętać, iż jest on bardzo wrażliwy na działanie wysokiej temperatury- jest rozkładany przez długotrwałą obróbkę termiczną.
Piśmiennictwo:
Stanowisko Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego na temat suplementacji kobiet ciężarnych i karmiących w zakresie witamin i mikroelementów.
Normy Żywienia dla populacji polskiej- nowelizacja, M. Jarosz
"Żywienie kobiet w ciąży", IŻŻ
"Dietetyka, żywienie zdrowego i chorego człowieka", H. Ciborowska, A. Rudnicka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz