poniedziałek, 29 maja 2017

WAPŃ




Wapń to bardzo ważny pierwiastek w diecie ciężarnej, zapewniające odpowiednią gęstość kostną u noworodka. Zapotrzebowanie na wapń wzrasta u kobiet ciężarnych w II i III trymestrze ciąży oraz w okresie laktacji i wynosi 1200 mg.
Ponadto, spełnia on różne funkcje, znajduje się między innymi we wszystkich komórkach oraz płynach ustrojowych. Jony wapnia biorą udział w pobudliwości tkanek, przewodnictwie tkanki nerwowej oraz kurczliwości tkanki mięśniowej oraz procesie krzepnięcia krwi.
Ponieważ, wchodzi on w skład szkieletu kostnego niedobór prowadzi do osteopatii, co stanowi początek osteoporozy.

Należy pamiętać, iż wchłanianie wapnia ogranicza obecność szczawianów, które znajduję się w poniższych produktach:
-szpinak
-rabarbar
-szczaw
-herbata
-kawa
oraz fitynianów, które występują w roślinach strączkowych (namoczenie strączków przed gotowaniem spowoduje, że pozbędziemy części powyższych substancji antyodżywczych).

Zapotrzebowanie na wapń powinno być pokrywane przede wszystkim przez spożywanie mleka i produktów mlecznych takich jak:
-zsiadłe mleko
-jogurt
-kefir
-maślanka
-ser biały
-ryby o jadalnym szkielecie (sardynki, szprotki)
-jaja

Pomimo,iż źródłem wapnia są również:
-warzywa liściaste: szpinak, jarmuż, brokuły, orzechy oraz migdały
jest on lepiej wchłanialny przez nasz organizm z produktów zwierzęcych niż roślinnych.


Piśmiennictwo:

Stanowisko Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego na temat suplementacji kobiet ciężarnych i karmiących w zakresie witamin i mikroelementów.
Normy Żywienia dla populacji polskiej- nowelizacja, M. Jarosz
"Żywienie kobiet w ciąży", IŻŻ
"Dietetyka, żywienie zdrowego i chorego człowieka", H. Ciborowska, A. Rudnicka



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz