środa, 24 maja 2017

WODNE WARIACJE, CZYLI DOMOWE WODY SMAKOWE.



Ostatnio moja przyjaciółka zaprotestowała, że zalecana jej woda jest: "fuj, fuj, fuj", że nie przechodzi jej przez gardło i że do jej wypicia ogromnie się zmusza.

Czymże wzbogacić smak wody, aby sięgać po nią z przyjemnością?
Z pewnością nie jest dobrym wyjściem picie wód smakowych, od których uginają się półki sklepowe, ze względu na ich skład.

Co zatem tkwi w butelce wody reklamowanej jako idealna do ugaszenia pragnienia?

Szklanka (250 ml) wody smakowej znanego producenta zawiera zaraz po wodzie źródlanej, cukier w ilości 12g, co stanowi około 2,5 łyżeczki. Oprócz tego znajdziemy benzoesan sodu, a jako aromat, sok z zagęszczonego soku (0, 01%).
Kolejny producent oferuje nam w szklance wody smakowej 10 g cukru - 2 łyżeczki,
o zgrozo reklamowana dla dzieci woda smakowa, zawiera w 250 ml 12 g cukru, czyli ponad 2 łyżeczki.
Czy wobec tego, możemy je nazywać wodami smakowymi,  czy już napojami?

Łatwym rozwiązaniem byłoby sięgnięcie po gotowe syropy smakowe, lecz w ich składzie po przeanalizowaniu także dominuje cukier, bądź syrop glukozowo-fruktozowy.
W składzie jednej butelki znajdziemy również wodę, sok owocowy w ilości 3%, dodatkowo również  aromat, konserwanty.
Widzimy, że do naszej wody znów trafia cukier, w popularnym syropie malinowym na 100 ml produktu przypada ponad 17 łyżeczek.
Niestety,  sięgając po syropy prozdrowotne,  dostępne w aptece, oprócz obietnic witamin znajdziemy również ponad 17 łyżeczek cukru w 100 ml.

Pokusiłam się o zrobienie paru wariantów wody smakowej i Was również do tego namawiam.
Nie podaję proporcji, gdyż pozostawiam to indywidualnym preferencjom smakowym.




1.Woda z cytryną, limonką i imbirem.

Pamiętajcie, że imbir jest bardzo aromatyczny i gdy dodamy go w większej ilości, bardzo łatwo zdominuje smak Waszej wody.




2.Woda z cytryną, rabarbarem i rozmarynem.
Aby owoce oddały cały swój smak, muszą być dojrzałe.




3. Woda z malinami i miętą.
Subtelny smak i cudowny aromat, łatwo się odzwyczaić od przetworzonych syropów dostępnych w sklepach.




4. Woda z jabłkiem i miętą.
5. Woda z ogórkiem zielonym i miętą.
6. Woda z jabłkiem i cynamonem.




7. Woda z arbuzem i miętą.
Mój numer jeden, ponieważ lubię słodki smak arbuza.

Aby woda w pełni uzyskała walory smakowe, należy odstawić ją, w zależności od użytych owoców
do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz