poniedziałek, 29 maja 2017

MAGNEZ




Magnez, podobnie jak wapń jest konieczny do budowy kości i zębów, przyspiesza wchłanianie Ca.
Jony magnezu biorą udział w pobudliwości tkanki nerwowej i mięśniowej oraz wpływają na funkcje mózgu.

Odpowiednia podaż magnezu zmniejsza wystąpienie nadciśnienia, bolesnych skurczów mięśni, osłabienie czy zmęczenia u przyszłej matki.

Dobrym źródłem magnezu, podobnie jak jodu może być woda mineralna, ponieważ z wodą nie można go przedawkować. Z tej postaci jest wchłaniany przez organizm szybciej i szerzej niż Mg znajdujący się w pożywieniu.

Zapotrzebowanie dla kobiety ciężarnej wynosi 360 mg.
Można go znaleźć w:
-zielonych częściach roślin
-kiełkach zbóż
-otrębach
-produktach zbożowych z pełnego przemiału
-nasionach roślin strączkowych
-bananach
-orzechach, migdałach
-mleku i przetworach mlecznych



Piśmiennictwo:

Stanowisko Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego na temat suplementacji kobiet ciężarnych i karmiących w zakresie witamin i mikroelementów.
Normy Żywienia dla populacji polskiej- nowelizacja, M. Jarosz
"Żywienie kobiet w ciąży", IŻŻ
"Dietetyka, żywienie zdrowego i chorego człowieka", H. Ciborowska, A. Rudnicka





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz