Związana z wapniem witamina D wpływa na utrzymanie prawidłowego stężenia Ca i fosforu w osoczu, utrzymanie właściwej gęstości mineralnej układu kostnego płodu oraz prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
W okresie ciąży ilość wapnia potrzebnego do budowy kośćca przenoszonego przez łożysko wzrasta i tym samym wzrasta zapotrzebowanie na witaminę D. Drogie mamy korzystajmy z każdej chwili na słońcu, ponieważ jest ono potrzebne do jej syntezy.
Aby nie narazić ciężarnej na utratę wapnia z kości na rzecz płodu, należy szczególnie zadbać o odpowiednią jego podaż.
Witaminę D znajdziemy w:
-jajach
-łososiu
-sardynkach
Piśmiennictwo:
Stanowisko Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego na temat suplementacji kobiet ciężarnych i karmiących w zakresie witamin i mikroelementów.
Normy Żywienia dla populacji polskiej- nowelizacja, M. Jarosz
"Żywienie kobiet w ciąży", IŻŻ
"Dietetyka, żywienie zdrowego i chorego człowieka", H. Ciborowska, A. Rudnicka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz