poniedziałek, 29 maja 2017
ŻELAZO
Bez żelaza nie może odbyć się produkcja hemoglobiny, barwnika krwinek czerwonych, niezbędnego do transportu tlenu do komórek naszego ciała.
Niedobór żelaza u ciężarnej może prowadzić do przedwczesnego porodu, małej masy urodzeniowej, infekcji dróg moczowych oraz zburzenia odporności u malucha.
Niewystarczająca podaż Fe w trakcie karmienia piersią może być powodem zaburzeń w rozwoju psychomotorycznym.
Podczas ciąży bardzo często można zaobserwować tzw. fizjologiczną niedokrwistość polegającą na spadku hematokrytu -zmniejszenie stężenia elementów morfotycznych krwi.
Dzienne zapotrzebowanie na żelazo dla przyszłych mam wynosi około 30 mg na dobę.
Do produktów bogatych w Fe należą:
-wołowina
-drób
-ryby
-żółtko jaj
-pełne ziarna zbóż- otręby pszenne, zarodki pszenne
-warzywa zielone: szpinak, szczaw, buraki, pietruszka
-rodzynki
-orzechy laskowe
W przypadku żelaza podobnie jak wapnia, lepiej wchłanialne jest pochodzenia zwierzęcego niż
Piśmiennictwo:
Stanowisko Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego na temat suplementacji kobiet ciężarnych i karmiących w zakresie witamin i mikroelementów.
Normy Żywienia dla populacji polskiej- nowelizacja, M. Jarosz
"Żywienie kobiet w ciąży", IŻŻ
"Dietetyka, żywienie zdrowego i chorego człowieka", H. Ciborowska, A. Rudnicka
roślinnego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz